geschiedenis.jpg

Geschiedenis van geboorteteksten

Geboorteteksten en gedichten op het kaartje worden eigenlijk nog niet eens zo heel lang gebruikt in Nederland. En in de meeste andere landen is het helemaal niet gebruikelijk dat er geboortekaartjes verstuurd worden.
Eigenlijk begonnen de eerste mensen pas kaartjes te versturen vanaf ongeveer 1940. Daarvoor werden er nog wel geboortebrieven verstuurd. Maar pas een jaar of 10 later werd het meer algemeen dat mensen de geboorte van een baby gingen aankondigen met een geboortekaartje. Deze traditie is daarna niet meer weggegaan en is de meest gebruikte traditie bij de geboorte van baby's.
De eerste kaartjes waren eigenlijk alleen met de naam en de naam van de ouders en geboortedatum. Vanaf de jaren 60 kwamen er ook plaatjes op de kaarten. Wel allemaal in zwart-wit maar dat kwam ook door de kosten van het in kleur drukken van kaarten.
Vanaf 1985 komen er ook meer kaartjes in kleur. En worden de kaarten steeds gezelliger.


Zelfontworpen geboortekaartjes

Vanaf 2000 wordt de digitale fotografie en de computer steeds belangrijker voor het maken van kaartjes en worden er ook steeds meer eigen kaartjes ontworpen met bijvoorbeeld foto's erop die zelf gemaakt zijn. Op dit moment is dat ook in veel gevallen bij het zelf ontwerpen van geboortekaartjes het geval.

De geboortegedichten

De teksten en gedichten op de kaartjes zijn echter alle jaren wel aanwezig en worden veel bepaald door wat iemand wel of niet mooi vindt om op het kaartje te plaatsen. In de tijdgeest zijn de teksten wel wat veranderd natuurlijk en het is nog steeds erg leuk om een mooie tekst op het kaartje te zetten.

Extra teksten op geboortekaartje

Sinds het gebruik zijn er een aantal dingen die bijna altijd op het kaartje staan. Zoals natuurlijk de naam en de geboortedatum. Maar daarbuiten vaak het gewicht, de lengte van de baby en de namen van de ouders en eventueel broertjes en zusjes.
De laatste tientallen jaren is het ook gebruikelijk om rusttijden en bezoektijden en bezoekafspraken te benoemen. Vroeger was dat 'not done' maar tegenwoordig is het wel zo handig om te weten wanneer kraambezoek komt en dat het kraambezoek weet waar ze aan toe zijn.

Meer tips


 
Anders