geboortekaartjestekst.jpg

Geboortekaartjestekst

Deze website gaat over geboorteteksten, geboortegedichtjes, geboortewensen en gaat dan ook in hoofdzaak over leuke, grappige, mooie teksten en gedichtjes die de geboorte aankondigen van jullie baby.
Maar er staan ook andere dingen op het geboortekaartje. Daarom vind je op deze pagina alle dingen die op het kaartje kunnen staan en waar je dus aan moet denken. Indien er een aparte pagina voor is wordt daar dan weer naar verwezen.
Klik even verder voor als je alleen geboorteteksten wilt zien.

De hoofdzaken op het kaartje

De twee belangrijkste dingen op het kaartje zijn de naam van de baby en de geboortedatum. Die wil toch echt iedereen weten en daar is het geboortekaartje ook voor.
De naam is de voornaam, roepnaam, van het kind eventueel aangevuld met de doopnamen. De namen en roepnaam kunnen verschillende zijn en als dat zo is zet er dan duidelijk bij wat de roepnaam is.
Hebben jullie als ouders beide de eigen achternaam behouden dan is het ook handig om de achternaam van het kind erbij te zetten.
De geboortedatum kan op verschillende manieren geschreven worden. Doe gewoon wat het best bij jullie en kaart past. Dus voluit of alleen met cijfers. Let op, de maand start gewoon met een kleine letter en niet met een hoofdletter!
Vaak is het kaartje wel duidelijk maar eventueel kun je ook het geslacht noemen. Ook wanneer je een naam hebt gekozen die zowel voor jongens als meisjes kunnen. Dit kan ook gewoon in de tekst. (Onze zoon ..)


Andere veel voorkomende gegevens

Verder wordt er vaak bijgezet hoe laat de baby geboren is, hoeveel het geboortegewicht was en hoe lang de baby was.
Ook de plaats waar de baby geboren is wordt er soms opgezet. De baby hoeft niet thuis geboren te zijn, maar dat kun je ook later aan het kraambezoek vertellen.
Verder worden de namen van de ouders genoemd en natuurlijk de namen van eventuele broertjes en zusjes die er al zijn.
Ook wordt het adres en telefoonnummer vaak nog genoemd zodat men dat ook duidelijk weet. Of eventueel e-mail adres als je daar graag berichten op krijgt.

Niet altijd maar soms handig

Wanneer je graag weet wanneer kraambezoek komt kun je afspraken laten maken door een regel over kraambezoek op te nemen in de tekst. Ook als je geen afspraken wilt omdat je verrassingen ook wel leuk vindt kun je wel bijvoorbeeld een rustperiode opgeven zodat in die bepaalde tijd in ieder geval niemand onverwacht langskomt. Denk niet dat dit ongepast is want het gebeurt tegenwoordig heel vaak.
Rust en kraamafspraak kan ook beide op de kaart staan! (Sommige familieleden komen toch onverwachts en dan is het prettig dat het niet in de rustperiode is.)

Bij adoptie kun je nog denken aan het land van herkomst en de plaats waar het geboren is. En eventueel de leeftijd die het kind heeft als het bij jullie komt wonen.

Ook kunnen de namen van de Peter en Meter erop gezet worden als die er zijn.

Heel soms nodig

Is het kind bijvoorbeeld in het ziekenhuis geboren en moet je daar nog een tijdje blijven dan kun je dat ook in het kaartje vermelden. Vergeet dan ook het adres hiervan niet!
Zijn er nog (ernstige) problemen in het ziekenhuis dan kun je beter wachten met de geboortekaartjes. Niets is zo vervelend als felicitaties krijgen als jullie daar zeker nog niet aan toe zijn door de zorgen. Als alles beter gaat kun je na bijvoorbeeld drie weken ook nog het kaartje sturen.

Meer tips


 

Babyjasjes

Een babyjasje is iets wat je altijd nodig hebt want een als een baby naar buiten gaat moet ze warm vervoerd kunnen worden. Een babyjas helpt daar goed bij. En er zijn heel veel modellen.


 
Anders